لیست اختراعات رضا ابوالقاسمي
نوشيدني فرا سودمند اين اختراع در زمينه مهندسي كشاورزي و مرتبط با صنعت نوشيدني- دارويي مي باشد. با توجه به مصرف بالاي نوشيدنيها بخصوص انواع نوشابه و آب ميوه هاي گازدار در كشور ما، تهيه نوعي نوشيدني كه علاوه بر اثرات مورد انتظار بعنوان ميان وعده اي مفيد و دوست داشتني، بر بهبود سيستم ايمني بدن مصرف كننده هم اثربخش باشد مد نظر قرار گرفت. در اين اختراع تهيه قهوه حاوي قارچ خوراكي و شيرين كننده استويا به عنوان محصولي جديد با خواصي سودمند و دارويي مورد پژوهش قرار گرفت. . قارچ، از سيستم ايمني بدن در مقابل عفونت ها محافظت مي كند و فعاليت ضد توموري هم نشان مي دهد. تحقيقات اخير نشان مي دهد كه قارچ هاي دكمه اي سفيد مي توانند احتمال خطر سرطان سينه و سرطان پروستات را كاهش دهند. قارچها فاقد كلسترول و چريي هاي مضر مي باشند. به علت نداشتن كلسترول، براي افراد چاق و داراي فشار خون بالا توصيه مي شود. در قارچ هاي خوراكي تا كنون 14 اسيد چرب ضروري شناسايي شده است. از جمله تركيبات مهم موجود در قارچ لوواستاتين است. قارچ ها به طور طبيعي توليد لوواستاتين مي كنند و اين تركيب بسيار در كاهش چربي و كلسترول خون مي تواند مؤثر واقع شود. نوشيدني فرا سودمند مناسب براي كليه افراد است و مخصوصا براي افراد ديابتيك مفيد است. چرا كه از يك طرف سيستم ايمني بدن را بالا مي برد، از طرفي خاصيت ضد سرطاني دارد و از طرفي ديگر نوشيدني مناسب براي افراد جامعه مي باشد. همچنين قارچ خوراكي حاوي تعداد زيادي از ويتامين هاي محلول در آب و محلول در چربي از قبيل B1 ، B2، B6، B12، C، D، K، E مي باشند كه از اين لحاظ شبيه سبزيجات و ميوه ها مي باشند و در واقع مصرف قارچ به منزلة مصرف همزمان گوشت و سبزي مي باشد. بطوري كه 3 گرم قارچ قادر است نياز روزانة شخص به ويتامين B12 را تأمين كند. شيرين كننده مورد استفاده در اين نوشيدني نيز استويا مي باشد كه جايگزين مناسبي از نظر توليد كالري و شيريني مي باشد. چراكه استويا از گياهي بدست امده كه شيريني آن كم كالري است و در نتيجه مصرف اين نوشيدني براي افراد ديابتيك نه تنها مضر نيست بلكه سيستم ايمني بدن انان را در برابر بيماري ها قوي تر مي كند. به منظور بهره برداري مناسب از قارچ خوراكي، استويا و قهوه با تهيه فرمولي مناسب از اين مواد و سپس بسته بندي ان بصورت عمده و تك نفره محصولي دارويي و سودمنداماده گرديد كه سهولت مصرف و ارتقاء سلامتي افراد جامعه را در پي دارد. امكان تهيه اين محصول با توجه به كشت اين گياه در داخل كشور و وجود تجهيزات و امكانات لازم براي فراوري ان فراهم بوده و قابليت صادرات اين محصول جديد هم وجود دارد.
فناوري نانو از موضوعات جديدي است كه در زمينه هاي مختلف صنعتي و كشاورزي مورد استفاده قرار مي گيرد. در زمينه كشاورزي فناوري نانو به صورت كودها و سم هاي نانو استفاده مي شود كه متاسفانه بيشتر كاربرد تجاري داشته و تحقيقات علمي خاصي بر روي آنها انجام نشده است. مصرف كودها اگر در حد استاندارد در گياهان نباشد باعث ايجاد سميت در گياه و انسان مي شود. لذا امروزه كاربرد كودهاي بيولوژيك يا زيستي توصيه مي شود. بر حسب اطلاعات موجود تاكنون تحقيق خاصي بر روي ساخت كودهاي بيولوژيك نانو و بررسي اثرات آن بر روي رشد گياه صورت نگرفته است. لذا هدف از اين تحقيق امكان ساخت كودهاي زيستي نانو از مواد آلي(از پسماند گياهي آويشن) و بررسي اثر آن در رشد سبزيجات گلخانه اي به عنوان يكي از توليدات عمده ي گلخانه اي پرداخته مي شود. 1-1) در ابتدا پسماند توسط آب روان (جاري) و سپس بوسيله آب مقطر شسته خواهند شد. پس از آن پسماند در ظروف شيشه اي حاوي 200-100 ميلي ليتر آب با دماي حدود 70-60 درجه سانتيگراد به مدت 20- 15 دقيقه همراه با شيكرشدن جوشانده مي شوند. پس از خنك شدن مخلوط حاصله در دماي اتاق، مواد جوشانده شده با استفاده از كاغذ صافي واتمن شماره 40 فيلتر شده تا عصاره استخراجي بدست آيد و اين عصاره براي توليد نانوذرات در مراحل بعدي بكار برده خواهند شد. 1-2) سنتز نانوذرات روي در ابتدا تمامي ظروف شيشه اي مورد نياز با آب بخوبي شسته شده و سپس در آون خشك مي شوند. براي سنتز نانوذرات روي در يك ارلن ماير كه حاوي حدود 100-50 ميلي ليتر استات روي (2/5 ميلي مول) بوده حجم هاي مختلف (بر حسب ميلي ليتر) از عصاره پسماند مورد نظر افزوده مي شود. سپس مخلوط حاصله همراه با شيكرشدن در حمام آب گرم به مدت 3 ساعت قرار مي گيرد. در ضمن شاهد نيز بدون افزودن عصاره گياهان مورد نظر تحت همين شرايط قرار مي گيرند. 1-3) ارزيابي ويژگيهاي نانوذرات روي توليد شده: براي تشخيص و تاييد نانوذرات روي توليد شده نياز به بررسي و ارزيابي آنها از نظر ويژگي هاي گوناگون مي باشد كه با استفاده از يكسري دستگاه ها انجام مي گيرد. مهمترين اين دستگاه ها و ارزيابي ها به شرح زير مي باشند. الف) دستگاه اسپكتروفتومترUV-VIS : اين دستگاه براي آناليز غلظت عناصر موجود در محلول ها مانند نقره، مس ، روي و ... مورد استفاده قرار مي گيرد. به همين منظور براي تشخيص و ارزيابي احتمال توليد نانوذرات روي و ميزان غلظت آن در محيط آبكي (Liquid) بكار گرفته مي شود. به طور معمول از طول موج 700-200 نانومتر جهت بررسي تشكيل نانوذرات روي استفاده مي شود. در واقع طيف هاي جذبي نمونه ها با استفاده از اين دستگاه اندازه گيري مي شود. ب) دستگاه طيف سنجي مادون قرمز (اسپكتروفتومتر FTIR) : براي ارزيابي پيوندهاي شيميايي موجود در نمونه هاي گياهي كه در احياء نانوذرات روي و نهايتاً تشكيل آنها نقش دارند، از اين دستگاه استفاده خواهد شد. اين دستگاه با تابش نور مادون قرمز به ماده مورد نظر سبب مرتعش شدن پيوندهاي مولكولي و در نتيجه رسم نمودار مي شود. نمودار حاصله داراي پيك (Peak) هاي متنوعي مي باشد كه هر كدام از آنها نشانگر پيوندهاي شيميايي خاصي مي باشند. پ) ميكروسكوپ الكتروني عبوري (SEM) : به منظور بررسي اندازه نانوذرات روي توليد شده در اندازه نانومتري و نيز تشخيص نوع شكل شان از ميكروسكوپ الكتروني استفاده خواهد شد. براي بررسي هاي ميكروسكوپ الكتروني، از نمونه ها برداشته شده و بر روي stub مسي پوشش داده مي شود و سپس تصاوير نانوذرات روي با استفاده از SEM گرفته مي شوند. ت) دستگاه پراش اشعه ايكس (XRD) : اين دستگاه براي آناليز كمي و كيفي فازهاي جامد و مايع بكار مي رود. به همين منظور نانوذرات روي خشك شده (پودر) و سپس طيف در ولتاژ 40 كيلو ولت و جريان 30 ميلي آمپر و تشعشع Cu ثبت مي شود.
موارد یافت شده: 2